Det er plass til både sykkelstativer og trær med Wavins TreeTank®-system

Trær spiller en viktig rolle, både i forhold til klimaet vårt og i forhold til å rense luften for forurensende partikler og bidra til sunnhet og trivsel. Men i storbyer som København er det ikke alltid like lett å være et tre når du må kjempe mot asfalterte veier, fortau og sykkelstier.

Prosjektleder Henrik Sølbeck Schmidt sto overfor noen viktige beslutninger da han jobbet med Barslunds prosjekt i Svendborggade, Østerbro. Det nye Østre Gasværk Kvarter trengte rikelig med parkeringsplasser, fortau og sykkelstativer – og hva med trærne? Det var ikke lett å få alt til å gå opp, men det er flere årsaker til at trær er viktige – ikke minst i forhold til klima og luftkvalitet i byen. Og så pynter trær alltid litt opp. De grønne oasene skaper liv i ethvert miljø og øker innbyggernes trivsel.

Problemet var at trær trenger god plass for å vokse optimalt. Dessuten er det ofte mer krevende å bygge i storbyer, fordi røttene til trærne har en tendens til å søke oppover – og asfalt og brostein er ofte i veien for vannet som trærne trenger.

Ofte er man nødt til å senke kabler for å få plass til trær, men ved å bruke TreeTanks® i forskjellige størrelser og dimensjoner var det mulig for oss å plante trærne over kablene og fortsatt gi trærne den plassen de trenger.
Henrik Sølbeck Schmidt , Prosjektleder hos Barslund 

Løsningen var Wavins TreeTank®-system

Hva gjorde så Henrik? Etter å ha samarbeidet med Wavin klarte Barslund å finne løsning med Wavin TreeTank®-system, som fungerte både for trærnes behov for optimal vekstforhold og for byens overflater.  . Rotcellesystemet hjelper treet med å utvikle seg fritt – selv med fortauene og de asfalterte overflatene i byen – uten at trærne skyver røttene opp gjennom fortauene og veiene, og dermed ødelegger veier og fortau.

Wavins TreeTank®-systemet bygger på de velkjente Wavin Q-Bic Plus-regnvannskassettene, så løsningen gjorde det også mulig å trekke et dreneringssystem under tankene og la de eksisterende strømkablene bli liggende.

«Ofte er man nødt til å senke kabler for å få plass til trær, men ved å bruke TreeTanks® i forskjellige størrelser og dimensjoner var det mulig for oss å plante trærne over kablene og fortsatt gi trærne den plassen de trenger», forteller Henrik.

Første gang TreeTank®-systemet har blitt brukt i København kommune

Det er første gang at Wavins TreeTank®-systemet har blitt godkjent til bruk av København kommune.

«I begynnelsen hadde vi litt problemer med noen av våre TreeTanks®, fordi beina ga litt etter når man fylte i jord, og deretter skulle få skjøte kassettene med hverandre. Men vi fant en løsning der vi laget noen installasjonsrammer vi kunne legge på. Dermed fikk vi muligheten til å flytte på TreeTanks® akkurat slik vi trengte», sier Henrik.

Wavins prosjektkonsulent, Miki Djinovic, er glad for at de klarte å finne en god løsning. 

«Den raske installasjonen gir færre ulemper for trafikanter, fotgjengere og andre innbyggere siden TreeTank® kan fylles med jord med en gravemaskin fremfor med håndkraft. I tillegg får trærne også optimale forhold for å kunne utvikle seg og holde seg frisk. Når trærne plantes i vår TreeTank®, er det rom for at de kan være i byene uten å forstyrre veier, sykkelstier og fortau», sier Miki.

”Den raske installasjonen gir færre ulemper for trafikanter, fotgjengere og andre innbyggere siden TreeTank® kan fylles med jord med en gravemaskin fremfor med håndkraft".
Miki Djinovic , Prosjektkonsulent hos Wavin

Godt samarbeid ligger bak gode resultater

Henrik er enig i at Wavins TreeTank®-systemet gir trærne optimal mulighet til å vokse og leve godt, selv når de gror under asfaltdekke får de nok plass..

«Vi har hatt litt utfordringer underveis, men jeg synes Wavin har gjort en god jobb for å finne en god modell som er lett å arbeide med», sier Henrik.

Fakta om prosjektet

Sted: Svendborggade, København Ø

Oppgave: Etablering av rotcellesystem, Wavin TreeTank®

Antall kassetter: 720 stk.

Byggherre: København Kommune

Entreprenør: Barslund A/S

Tidspunkt for etablering: Februar- oktober 2021

 

Q-Bic Plus overvannskassetter

Materiale: PP (Polypropylen)

Tilkoblinger: Ø160-500