Skreddersøm på knapp tid

Seismologisk utstyr i Barentshavet - beskyttet av en Tegra-kum

Viktig seismologisk utstyr i Barentshavet blir nå beskyttet av en spesialkonstruert Tegra-kum fra Wavin

Jordskjelvforskning - et internasjonalt samarbeid

Den seismiske målestasjonen på den lille øya Hopen måtte fornyes. De viktige måleinstrumentene der hadde ligget inni en metallkasse, og overvann hadde trengt inn og gjort skade. I august i år ble dette skiftet ut, og i dag ligger instrumentene tørt og trygt inne i en Tegra 1000 spesialkum.

Fra kummen går en signalkabel ned til den meteorologske stasjonen på Hopen, og derfra overføres dataene fra jordskjelvmålingene via satelitt og internettforbindelse ned til Universitetet i Bergen.

  • I de senere årene har vi brukt betongkummer til å huse utstyr som dette, forklarer overingeniør Ole Meyer i Institutt for geovitenskap ved Universitetet i Bergen. – Men disse er svært tunge; bare bunnseksjonen kan veie 4 tonn. Så du trenger en 16 tonns gravemaskin til å håndtere dem. Men Hopen har ingen kai. Alt utstyr må bringes i land med småbåter fra kystvaktskipet. Derfor er det selvsagt vektbegrensning på utstyret du kan ta med dit.
  • Dette ble en lang prosess der vi vurderte mange ulike løsninger, forklarer Meyer.  – I starten visste vi også lite om hva Wavin kunne levere. Men så fikk vi høre om Tegra-kummene og at Wavin har en avdeling som tar seg av spesialbestillinger. Da sa vi til hverandre: «Wow, dette er tingen for oss».
Vi er veldig fornøyde med samarbeidet med Wavin. Så lenge Modolv sier at dette kommer til å gå bra, er jeg ganske rolig, smiler Ole Meyer.
Ole Meyer , Overingeniør Institutt for geovitenskap

Skreddersøm med knapp leveringsfrist

Alt de trenger på Wavins Håndlaget-avdeling er en skisse på en serviett, så sender de et godt og gjennomtenkt løsningsforslag tilbake, sier Ole Meyer fornøyd. – I tillegg kommer de med gode råd og stiller fornuftige spørsmål. Så vi har fått til et meget bra samarbeid med dem.    

Kummen fikk påsatt en bunn, det skulle monteres rør for kabelgjennomføring, og på innsiden ble det montert en stige og en montasjeplate for elektronikk og koblingsbokser.

Når vi får slike henvendelser, setter jeg meg straks ned og lager en tegning med forslag til løsning, opplyser Modolv Ranheim. Han er avdelingsleder for håndlagede spesialløsninger hos Norsk Wavin. – Noen ganger treffer jeg med en gang, i andre tilfeller må vi diskutere litt frem og tilbake. Men vi setter aldri igang produksjonen før kunden har godkjent tegningen. Derfor får vi aldri reklamasjoner, heller.

Utkikk etter isbjørn

I slutten av august dro Meyer og den over to meter høye kummen avgårde med kystvaktskipet til Hopen. Hullet var heldigvis blitt gravd ut på forhånd, og i løpet av tre døgn hadde han fått montert kummen på plass, fundamentert den med betong og installert instrumentene.

Under støpearbeidet og ved instrumentmontasjen måtte det hele tiden være en væpnet isbjørnvakt tilstede.