Nye Kanalbyen, Odderøya

Kanalbyen Kristiansand installerer Asto

Nede i Kristiansands havn er oppføringen av første trinn i den nye Kanalbyen i full gang. Der har vvs-entreprenøren Moi Rør as valgt å bruke Wavins Asto avløpsrør.


– Ute på Odderøya vil det i løpet av de neste 20  årene bygges totalt 700 boliger. Det første byggetrinnet er vi midt inne i nå, og det består av 11 boligblokker på fem og seks etasjer. Disse vil inneholde i alt 126 leiligheter, som etter planen skal være innflytningsklare til jul i 2018, forteller arbeidsformann Stig Svendsen hos Moi Rør as. De har ansvaret for all vvs-installasjon. 
 

- Totalt vil det gå med ca 1300 meter Asto-rør på dette byggetrinnet, opplyser distriksleder VVS Sør, Thomas Ødegaard i Norsk Wavin.  

 

Oprinnelig prosjektert med støpejernsrør

Nå var det ikke opplagt at Moi Rør skulle bruke Asto på dette prosjektet. Kravene til støydemping er nemlig meget strenge her, og derfor hadde byggkonsulentene, kanskje av gammel vane, prosjektert med støpejernsrør. Moi Rør kjenner imidlertid godt til Astos enestående akustiske egenskaper, og meldte fra at de heller ville bruke det.

– Vi har brukt Asto med suksess mange steder, og det har aldri vært noen problemer med støy, sier Svendsen. – Vi brukte også Asto på det siste storprosjektet vårt, Kvartal 42, som er et stort nærings- og leilighetsbygg midt i Kristiansand.

 

Astos akustiske egenskaper bedre enn støpejerns

– Asto har like gode akustiske egenskaper som støpejern, fastslår Thomas. – Og her, hvor innerveggene får 10 cm isolasjon med to lag gipsplater utenpå, gir faktisk Asto bedre støydemping. Det er fordi lyden i støpejernsrør stort sett er lavfrekvent, mens i Asto er den høyfrekvent. Og isolasjon stopper høyfrekvent lyd langt mer effektivt enn den lavfrekvente. Det er som når ungdommer kjører forbi deg med bilstereoen på full guffe. Da hører du ikke diskanten; bare dunkene fra den tunge bassen slipper ut. 

Vi valgte Asto av flere grunner
Stig Svendsen , Moi Rør AS

Asto gjør at arbeidet går raskere og enklere

– Det var også flere andre gode grunner til at vi ville ha Asto, understreker Svendsen. – En av dem er tidsforbruket, som selvsagt spiller en stor rolle. Asto er nemlig mye lettere i vekt og langt raskere å jobbe med enn støpejern. Dette gjelder spesielt i høye bygg som dette, hvor det er mye bæring i trapper. Med Asto blir det også mindre utstyr å dra rundt på, og du kan kutte rørene på stedet uten å måtte tenke på problemer med kuttespon. I tillegg innfrir den også de branntekniske kravene i Ei 120.