Trenger ikke grave før om 200 år

Fremtidens materiale i historisk grunn

Wavin PP Sepio ligger nå under gatene i verneverdige Røros sentrum

Alt skal se ut som før i Røros gater

- Arbeidet med nedlegging av den 500 meter OPI-kanalen i Rørosgatene startet i 2013, opplyser Hofstad. - Kanalen består av seks Wavin 125 mm PP Sepio kabelrør. Tre av dem ble benyttet med en gang, mens de tre siste har vi i reserve og for fremtidige prosjekter. 

- Alt har vært nøye planlagt, og det har vært strenge krav fra såvel kulturminneforvalter som arkitekt på at gaten skulle fremstå nøyaktig slik den gjorde før restaureringen startet. Dette har omfattet alt fra riktig farge på asfalten, til hvordan fordelingsskapene våre for strøm skulle bli minst mulig synlige i gatebildet. Vi hadde også en utfordring med en «vannpost» som tidligere hadde stått midt i gaten og nå skulle tilbake på plass igjen. 

- Her har rørosingene fått et ultramoderne kabelanlegg under de verneverdige og tradisjonsrike gatene sine. Dette vil de ha glede av de neste 200 årene, minst, fastslår Heiko Heincken

Vi forstod raskt at en OPI-kanal var midt i blinken for dette prosjektet.
Lars Hofstad , nettsjef Røros Elektrisitetsverk

Røros valgte OPI-kanal

Med nettsjef Lars Hofstad i spissen bestemte Røros Elektrisitetsverk å legge kablene sine i en OPI-kanal, hvor kabelkanalene støpes inn i betong. I tillegg til å være solide og vare omtrent evig, er OPI-kanaler også fleksible; du må ikke grave dem opp igjen når du skal bytte kabler. Du kan bare dra ut de eksisterende kablene og deretter trekke inn nye.

- Sepio er det latinske navnet for å «beskytte», og det passer godt til disse kabelrørene, innskyter Heiko Heincken.  Sepio er laget i PP, som vi anser er fremtidens materiale for kabelrør, på grunn av dette materialets gode egenskaper, både når det gjelder vekt og ringstivhet.
Heiko Heincken , distriktsleder El-Tele Norsk Wavin