Enklere og billigere med XL-rør

Like ved Kløfta i Akershus gikk det for tre år siden et leirras som førte til stengning av riksveg 2. Da faren for ytterligere ras og utglidninger også truet bebyggelsen i nærheten, fikk Feiring Bruk oppgaven med å stabilisere området. For å lukke bekken som går der, valgte de Wavin XL-1400 rør:

Ville blitt langt dyrere med betong

Bekken i bunnen av rasområdet blir altså lagt i rør, og deretter kjører vi på med fyllmasse, forklarer avdelingleder Wiktor Johansen som også har tatt bildene fra anlegget. Han har jobbet hos Feiring Bruk siden 1999, og har lang erfaring med bekkelukking og overvannshåndtering.  -Dermed oppnår vi to ting, fortsetter han: For det første får vi stabilisert området mot nye ras, for det andre blir det et fint og flatt jorde her når alt står ferdig. Nivået på jordet vil da være 4 meter høyere enn veien der oppe, så totalt vil rørene få en overfylling på 10 meter. 

Riktig dimensjonering var avgjørende

Bekkeløpet som nå blir lagt i rør er 450 meter langt, og det var viktig at rørene skulle være godt dimensjonert for å tåle fremtidig flom. Valget falt da på Wavin XL-rør med 2000 mm diameter, og standardlengde på 6 meter. 
– Vi vurderte flere alternativer, også betong, svarer Johansen. – XL-rørene kan enkelt håndteres av gravemaskinene våre. Men betongrør veier så mye mer, at vi ville trenge en mobilkran for å få lagt dem. Og da måtte vi også anlegge vei ned i gropa for krana. Det ville fordyret prosjektet enormt. Dessuten er meterprisen på betongrør mye høyere enn for rør av plast.   Og ringstivheten er god nok. Vi har jobbet en god del med XL-rør tidligere, uten at problemer har oppstått i ettertid. Riktignok ikke i så store dimensjoner som disse 2000 mm rørene, men vi stoler på at beregningene fra Wavin er riktige, og disse er selvsagt også gjennomgått og godkjent av våre konsulentenr og ingeniørener.

Ingen problemer

Vi har tett kontakt med Ahlsell gjennom prosjektet, men vi har også hatt tett samarbeid med Wavin, opplyser Johansen. – Vi har stadig vekk kontakt med dem når vi har noen spørsmål. 
Og alt har fungert helt fint. Som sagt er XL-rørene veldig enkle å legge. Selvsagt kreves det at vi gjør et godt grunnarbeid og har god omfylling av rørene for å få stabilisert dem ordentlig. Men det er ikke noe problem. Vi er veldig glade for at vi valgte rør fra Wavin på denne jobben, fastslår Wiktor Johansen.