torsdag 21. november 2019

PP kabelrør mot kulde – utviklet for norske forhold

Når minusgrader og frost inntar landet holder det ikke lenger å bruke PVC. Da må kabelrør beregnet for kulde benyttes, og her er Wavins PP rør Sepio overlegne.

Rør som kappes, får et slag eller hives rundt – dette er en del av hverdagen på en anleggsplass. Når gradestokken viser minus er det derfor avgjørende at rørene tåler slik håndtering og ikke sprekker.
Wavins PP rør Sepio er et rør designet for nordiske forhold som kan installeres under alle temperaturer, uten å endre egenskaper. Det gjør legging av rør i vinterhalvåret betydelig enklere. 

PP fungerer best under frysepunktet 

- Norge er et langstrakt land, og kan på en og samme dag ha varmegrader nede ved kysten og mange minus i innlandet eller oppe i fjellheimen. Da er det viktig at rørene tåler å bli utsatt for temperaturendringer under transport fra lager, slik at de ikke sprekker ved støt og slag når de losses av lastebilen, sier Heiko Heincken.
Heincken har jobbet i Wavin siden 2012, og er distriktsleder for El & Tele. Han jobber tett med både sluttkunder, entreprenører, grossister og konsulenter. 
- Vi får noen ganger tilbakemeldinger av sluttkunder, som for eksempel e-verk, om rør som sprekker – men da har kunden fått feil rør fra grossisten. Et Sepio PP Kabelrør sprekker ikke!
PP står for Polypropylen og er et polyolefin spesielt egnet for lave temperaturer. PP har svært god korrosjonsbestandighet, høy overflatehardhet og gode sveiseegenskaper, selv i minusgrader. 
- I plussgrader ser jeg ingen ulemper med å bruke PVC. Men vi legger jo rør i all slags vær og føreforhold, og jeg vet av erfaring at det er fort gjort å håndtere rørene feil, for eksempel i forbindelse med kapping. I kulde kan det da fort oppstå sprekker i rør av PVC, men dette unngår vi hvis vi bruker PP-rør, sier Knut Frydenlund i Gjøvik Graveservice AS.  
Les også: Wavins PP rør Sepio er mer motstandsdyktig mot kulde

Kabelrør du bare legger én gang

Wavin benytter PP som råvare til kabelrør fordi materialet tåler mer mekanisk påkjenning. Det er avgjørende når man skal trekke kraftige og stive kraftkabler med en stålwire inn i rørene. Wavin får råvarene som små pellets som smeltes og ekstruderes til kabelrør. Resultatet er et rør med en imponerende liste med egenskaper.
- Et 6m Sepio PP kabelrør veier mindre enn tilsvarende PVC. Det er også mykere å jobbe med, så det blir aldri noe tull når man kapper eller faser røret. Rørene er også slagfaste med høy ringstivhet, sier Heincken. 
Wavins PP rør Sepio tilfredsstiller alle gjeldene krav og standarder. Sortimentet består av glatte rør, men finnes også i dobbeltveggede rør som kalles DV eller DVR. I tillegg får man et komplett fittingsprogram med muffer og bend. 
- Sepio har lange innstikk på samtlige dimensjoner, fra 50mm opptil 200mm, i en ny og bedre utblokket skjøtemuffe. Bruker du Sepio kabelrør vet du at du kun legger røret én gang, sier Heincken.
Les også: Fremtidens materiale i historisk grunn

Halogenfrie kabler

I 2017 kom det nye brannkrav knyttet til kabler, basert på produktets reaksjon, motstand og røykutvikling ved brann. Oppstår det brann i en kabel kan konsekvensene bli spredning, brennende dråper, farlige gasser og mye røyk. 
- Ved en kabelbrann i et røranlegg vil et PVC-rør avgi klorgass. Dette vil ødelegge elektronikk og andre komponenter av metall, som vil føre til store kostnader. Derfor er det viktig at kablene er halogenfrie, sier Heincken.
Halogenfrie kablelrør slik som PP Sepio, har liten røykutvikling og sprer ikke brann. Å bruke PP kabelrør fremfor PVC kan derfor bidra til å redde liv og spare penger. Røyken fra en halogenfri kabelrør er betydelig lettere en røyken fra PVC. Dette er grunnen til at det er påbudt med halogenfrie kabelrør i tuneller og andre steder hvor det befinner seg mange mennesker. Når en halogenfri kabel brenner vil den i tillegg bare bli til et hvitt pulver som ikke trenger seg inn noe sted og gjør ødeleggelser. 

Wavin er eksperter på utendørs kabelbeskyttelse 

Vi i Wavin har lang erfaring med utendørs kabelbeskyttelse, og vet hva som passer best til de ulike prosjektene. Har du noen spørsmål til oss? Ta gjerne kontakt med en av våre hyggelige ansatte for en uforpliktende prat, eller last ned vårt produktark for mer informasjon om PP kabelrør.