tirsdag 21. september 2021

Tankene fremover om støyforurensning i bygninger

Verdens største byer har aldri vært så stille som under Corona-nedstengningene. Ingen tutende biler i trafikken, ingen musikk i parkene, og ingen øredøvende støy fra store byggeaktiviteter. Bare stillhet. Men i våre hjem skjedde det motsatte.

Som et resultat av koronatiltakene ble vi tvunget til å holde oss innendørs, og i løpet av den tiden begynte vi å innse hvor "støyende" det kan være inne i oppholdsrommene våre. Det er ikke bare støyen fra barna våre som løper rundt i huset eller høye TV-lyder fra våre naboer som irriterer når du prøver å jobbe. Det er også lyder du kanskje ikke har brydd deg om før: susingen av en vaskemaskin, den dryppende  lyden av en ødelagt kran eller den konstante støyen fra sirkulerende avløpsvann gjennom rørene bak veggen. Hos Wavin er et av våre mål å bygge levedyktige og trivelige miljøer ved å forbedre bokomforten rundt om i verden. Å minimere støyforurensning er en av mange måter vi gjør det på. 

Tenker fremover 

Faktisk var trenden med å holde seg hjemme allerede merkbar før Covid-19, og vil sannsynligvis være merkbar lenge etter også. Ifølge en undersøkelse, sponset av U.S. Environmental Protection Agency (EPA), bruker vi så mye som 90% av tiden vår innendørs. Men før Covid gjaldt dette vanligvis travlere steder som kontorer og andre arbeidsområder der støy er mer vanlig. 

I fremtiden vil vi jobbe mer hjemmefra og det å være bevisst på små optimaliseringer som å redusere støy kan utgjøre en stor forskjell i produktiviteten og den generelle lykken. Det er derfor dette er verdt å ta i betraktning under bygge- eller renoveringsfasen av en bygning. Å ta de riktige valgene og investeringene i tidlige stadiene av et byggeprosjekt vil være ekstremt viktig, da det er vanskeligere å gjøre endringer på et senere tidspunkt. Å tenke fremover er nøkkelen.

Historien om Wavin AS+ 

Wavin AS+ støydempende avløpssystem har en historie som går langt tilbake. Systemet var forut for sin tid da det var det aller første støydempende avløpssystemet i plast. Oppfunnet for over tretti år siden på slutten av 1980-tallet, i en tid der støyforurensning ennå ikke var en bekymring. Den gang var denne oppfinnelsen revolusjonerende, det er den på mange måter fortsatt. Både når det gjelder støyreduksjon, anvendte materialer og forenklet installasjon.

Wavin AS+ er laget av et unik materialkomposisjon. Den unike sammensetningen av mineralberiket materiale er satt sammen i et trelags rør, og gir perfekt støydemping. Ved hjelp av Push-Fit-tilkoblingsteknologi er det mulig for installatører å sette sammen to komponenter på en enkel og kostnadseffektiv måte, da det er langt mindre kraft og styrke som er nødvendig - sammenlignet med andre systemer. 

Pietro Mariotti, Wavins Global Business Development Director, husker at han brukte Asto (tidligere generasjon AS+) for første gang da han fortsatt var ung installatør i Sveits. – For å si det mildt var Wavin en pioner. Jeg husker at jeg begynte å jobbe i Sveits og brukte disse rørene for første gang, det var utrolig innovativt. På den tiden var alternativet å installere støpejern, og hvis du sammenligner det med plast, er det ti ganger tyngre, og vanskeligere å installere.

Til denne dag ser vi fortsatt støpejernsrør i våre hjem. Støyen disse rørene genererer er betydelig. De er også utrolig tunge, noe som kan føre til mer problemer under installasjonen, og legger til enda et hinder for å skape et komfortabelt boareal. Siden den første installasjonen av Wavin AS+, brukes teknologien nå i alle slags bygninger der folk samles som hoteller, skoler og sykehus. Wavin jobber for tiden med å installere AS+ i Wyndham Dragon Hill Hotel i Hai Phong City, Vietnam. Siden dette blir et femstjerners hotell, blir det lagt stor vekt på å eliminere støy for å sikre maksimal komfort for gjestene.På denne måten fortsetter Wavin å arbeide mot sitt oppdrag om å gjøre byer og bygninger mer levedyktige og miljøvennlige.

Fremtiden

Nylig lanserte vi en ny generasjon Wavin AS+ og vi forbedrer stadig teknologien bak produktene våre. Neste gang er vår utfordring å gjøre produktet mer bærekraftig, noe som betyr å bruke mer resirkulerte materialer og mindre jomfruelig materiale. 

For tiden er plast for bygg- og anleggsbransjen (19,8%) det nest mest brukte materialet etter emballasje (39,9%) og har et høyt potensiale for gjenbruk og resirkulering. Av den 1,7 millioner tonns plasten som er en del av byggeavfallsstrømmen, resirkuleres imidlertid bare 26 % (kilde). En årsak til dette er at vår bransje begrenses av EUs regelverk i mengden resirkulert materiale den har lov til å bruke.  På veien til bærekraftige byer er det derfor viktig å endre tankegangen til både myndigheter og bedrifter for å justere standardene rundt bruk av resirkulerte materialer.