Denne broen ble reddedt av Wavin XL rør
XL rør fra Wavin sikret broen på rekordtid

mandag 13. juni 2016

Broen var i ferd med å gli ut... XL fra Wavin ble løsningen

Veien var i ferd med å gli ut - noe måtte gjøres raskt. På under 2 uker var XL rørene bestilt, levert  og montert.  Da må det arbeides hardt, og tenkes kreativt. 

Utvidet både broen og veien

– Det gikk i hurten og sturten dette prosjektet, innrømmer produktsjef VA Vidar Handal hos Norsk Wavin. – For fra vi fikk bestillingen fra Park & Anlegg gjennom rørgrossisten Heidenreich var leveringsfristen satt bare noen dager etter.

– I anleggsperioden måtte denne delen av Mørkvedveien stenges, forklarer lastebilsjåfør Erik Nilsen i Park & Anlegg.  Og Vegvesenet ønsket selvsagt at dette skulle ta så kort tid som mulig, siden dette er omkjøringsvei for E-18. Og visst ble det fint - slik ser det ut sommeren 2016 etter at broen og 300 meter av veien ble utvidet med 2 meter. (foto Rakkestad / Smaalenenes Avis)

Beregnet for ringstivhet

Wavin XL-rørets homogene innersjikt lages i RC materiale, et PE100- materiale med ekstra stor motstandskraft mot sprekkvekst. På utsiden er det spiralviklet et PE-forsterket PP-rør. Avhengig av dimensjon og ringstivhet er rørveggen bygget opp med ytterligere profilrør og/eller PE-lag. 
Selv om PE-røret skulle overbelastes vil de kanskje endre form, men vil ikke kollapse slik et betongrør kan gjøre. Det betyr ekstra sikkerhet, og særlig i forbindelse med urbane strøk og annen verdifull infrastruktur er dette en ekstra sikkerhet, sier Handal.

Wavin kan dessuten skreddersy profilen på røret og dermed ringstivheten etter overdekning og trafikklast.  – Dette er 2400 mm rør med ringstivhet SN3,5, bemerker Handal. – Rørene har tilstrekkelig ringstivhet til å tåle trafikken som går på denne veien. Vi i Wavin har kompetanse til å foreta slike beregninger, og kundene våre kan være trygge på at rørene de mottar fra oss har en ringstivhet tilpasset forholdene på stedet; både med hensyn til trafikklast, overdekning og eventuell grunnvannstand. Det kan dessuten være kostnadsbesparende å foreta beregninger for ringstivhet, fremfor å konsekvent benytte SN8 på rør med diameter større enn Ø1200.

Rørendene på Wavin XL består av en muffe og en spissende, som begge er integrert i røret. Rørene kan dermed enkelt skjøtes sammen. Men Per Morten Hauge, maskinfører på anlegget forteller at de ikke hadde mulighet til å gjøre dette nede i grøfta. De kunne heller ikke få montert
rørene sammen før de ble løftet på plass.

– Men så stod det noen trær her nede som vi var nødt til å fjerne. Disse viste seg å være av svartor. Den er veldig hard og seig; faktisk så hard at den dreper motorsagkjedene.
Vi kappet to trestammer av svartoren, hver på tre meter, som vi plasserte på tvers i hver ende på rørene som skulle skjøtes sammen. Så la vi kjetting rundt dem og gjennom rørene med en talje i midten. Dermed kunne vi jekke rørene sammen. Hele tiden med full kontroll, vi kunne følge med etter hvert som kjettingen strammes og rørene krøp sammen; helt til spissenden i det ene røret låstes i muffen på det andre. Dette fungerte virkelig veldig bra, smiler Per Morten Hauge.Del denne siden


X
Dette nettstededet bruker Cookies (informasjonskapsler)
Jeg aksepterer