Tappevann, gulvvarme og avløpsrør fra Wavin

Wavin tappevann og gulvvarme holder absolutt mål

Det lå en idrettshall her ved Frøysland skole fra før, men den var veldig utdatert. Så den ble revet for å bygge denne nye, forteller bas Erling Lyngsvåg hos Tratec. – Oppvarmingen skal skje med en kombinasjon av solfangere og luft/vann varmepumpe med el-kjele som backup.  

Arealet på den nye hallen blir ca. 1 200 kvadratmeter, inkludert fremtidig klasserom, garderober og spillflater. Deler av bygget går over to plan. Til dette prosjektet leverer Wavin tappevann, gulvvarme, spillvannsrør og overvannsrør.   – Det går med 1700 meter rør for tappevann og rundt 5500 meter med gulvvarmerør på dette prosjektet, sier distriktsleder VVS Sør Thomas Ødegaard i Norsk Wavin. – Og når det gjelder avløp, så brukes det både Asto og Wafix her.

Fra to til ti ansatte på kort tid

Tratec Teknikken AS er entreprenører for rør, elektro og klimatekniske løsninger, og har avdelinger i Farsund, Flekkefjord, Lyngdal og Mandal. 
– Her i Mandal startet vi opp i april 2017 med kun to mann, opplyser Kristian Pedersen. Han er daglig leder for denne avdelingen. – Men vi vokste raskt og er 10 ansatte i dag. 

– Både Wavin Gulvvarme og Wavin Tappevann er jo forholdsvis nye produkter. Går det greit å bruke dem?
– Ja, absolutt, svarer Pedersen – Vi har brukt disse produktene på noen store prosjekter nå, og det er fint lite å utsette på dem. Noe annerledes vil det jo alltid være med nye systemer, på godt og vondt, men Wavin er meget mottakelig for innspill slik at deres produkter skal være så bra og brukervennlige som mulig. Med tanke på monteringen av både gulvvarme- og tappevannløsningene til Wavin er såpass likt konkurrentenes, at dette ikke har vært noe problem for oss. 

Wavin Tappevann og Gulvvarme er minst like gode som konkurrentenes

– Jeg synes også at det har fungert veldig greit, bekrefter Lyngsvåg. – Etter min mening er både tappevann- og gulvvarmeløsningen til Wavin minst like gode som konkurrentenes systemer, og jeg har vært borti dem alle opp gjennom årene. Dessuten er Wavin svært lydhøre på våre innspill til å gjøre produktene sine mer brukervennlige.

– Ja, det er helt avgjørende for oss å kunne jobbe tett med flinke folk som kan gi oss gode tilbakemeldinger, påpeker Tom Ole Stenberg. Han er KAM teknisk VVS i Wavin –  For når vi skal utvikle nye produkter, er det ikke bare å sette seg ned foran tegnebrettet inne på kontoret. Vi må ut og snakke med rørleggerne. 

– Byggestarten på dette prosjektet var  i november 2018. Når kom dere inn i bygget?
– I begynnelsen av april, svarer Lyngsvåg – Da hadde vi vært her oppe tidligere og lagt ned bunnledningen. Dette gikk litt i rykk og napp, delvis fordi det oppstod noen problemer i forbindelse med frost og at gravearbeider måtte utføres trinnvis.

– Etter planen skal hallen stå ferdig i september. Er dere i rute?
– Fremdriften er god og arbeidene er pr. dags dato i rute, smiler han. – Det ser lovende ut, men vi vet også at oppstart ofte kan være tidkrevende. Her skal vi tross alt kjøre i gang gulvvarme, starte solfangersystemer, varmepumper og mye annet teknisk, før vi til slutt tester sanitærutstyret og klargjør for drift. 

– Hvordan har det gått med leveransene fra Wavin? 
– Der har vi hatt noen utfordringer siden grossisten vår ikke lagerfører alle Wavin-produktene vi skal ha til dette prosjektet, innrømmer Lyngsvåg. – For eksempel oppdaget vi at skapene for tappevann måtte ha kryssfordelere istedenfor de enkle fordelerne vi hadde bestilt. Det var fordi så mange kurser måtte få plass der. Men da jeg fikk beskjed om at disse var umulig å oppdrive i Norge, kontaktet jeg Thomas Ødegaard direkte. Han svingte seg rundt og sørget for at kryssfordelerne ble raskt levert fra Danmark.