Husdrenering sparer millioner 

mandag 25. mai 2020

Slik går du fram ved drenering av hus

Noe av det viktigste du kan gjøre når du eier bolig, er å sørge for god drenering. Å installere drensrør rundt grunnmuren er en billig forsikring mot en rå og fuktig kjeller. Om skaden først skulle skje, kan det bli en dyr affære. Heldigvis er drenering av huset noe du kan gjøre selv med det rette utstyret.

Hvorfor må du drenere huset?

Drenering er et viktig tiltak som forhindrer fukt og kondens i kjeller og grunnmur. Ved store nedbørsmengder samles det mye vann på bakken, og dette kan renne inn mot huset og gi trykk mot grunnmuren. Den vanligste årsaken til dette er at bakken rundt bygget ikke klarer å håndtere store mengder overflatevann av gangen. Når dette overflatevannet ikke ledes bort fra huset, øker faren for oversvømte kjellere, skade på gulv og andre fuktrelaterte skader.

Om dere kun har innvendig isolering, vil faren for fuktskader øke betraktelig. Særlig eldre boliger har behov for nyere drenering. Fuktskader kan gi råte- og muggproblemer, som igjen gir dårlig – og ved noen tilfeller farlig – inneklima. Har dere sprekker i grunnmuren kan det på vinteren i verste fall føre til frostspreng og andre store, dyre skader.

Les også: Når regnet flommer over på eiendommen, kan det være ditt problem

 

Slik går du frem når du skal drenere rundt huset

Det er variert hvor stor jobben med å drenere huset blir, men drenering og isolering av grunnmur innebærer en gravejobb rundt huset. Et par ting du må tenke på før du begynner er blant annet hva slags underlag huset står på, og hvor mye overflatevann som samler seg ved nedbør. Har dere heldig, eller kanskje uheldig, helling langsmed grunnmuren?

Når du skal drenere huset er det lurt å tenke gjennom hva slags rør du skal velge. Det vanligste å bruke for drenering av hus er korrugerte rør på kveil, men har du behov for en stor grad av selvrensing av rørene, eller ønsker en høyere ringstivhet, anbefaler vi rør i rette lengder. Dimensjonen på rørene avhenger av hvor stor vannkapasitet du har behov for.

Før du legger drensrørene, må du legge et lag med finpukk eller singel. Kornstørrelsen må være på 4-16 mm, og laget burde være minst 50 millimeter, gjerne tykkere. Finpukk eller singel må også legges rundt røret – 10 centimeter over og på sidene. Det er viktig at du husker på at drensrørets høyeste punkt må ligge minimum 20 centimeter lavere enn kjellergulvet.

Skal du benytte deg av korrugerte kveilrør, må du inkludere et bend – en bøyd rørdel – for hvert hushjørne. Da blir installasjonen mer stabil, og du unngår knekk på drensledningen. Wavin har over 50 år mer erfaring når det gjelder drenering av hus, og våre drensrør selges gjennom byggevarehus og rørleggere over hele landet.


Se mer:
Wavins husdreneringskum er laget spesielt for drenering av grunnmur, og har ferdig tilpassede muffer for tilkobling av drensrør og taknedløp, samt en vannlås med utløp til hovedledning.

 

Dreneringssystem fra Wavin – når ikke grunnmursdrenering er nok

Det er ikke alle tomter der grunnmursdrenering er tilstrekkelig for å forhindre fuktskader. Regnvannet har ikke alltid nok nedsivingsmuligheter etter kraftig nedbør, og flere og flere kommuner legger derfor strengere føringer for overvannshåndtering på privat eiendom.

Q-Bic Eneboligpakke er en ferdig tilpasset dreneringssystem til private husholdninger der det oppsamlede overflatevannet ledes bort fra boligen. Ved å infiltrere, oppbevare og lede regnvann lokalt, vil vannet synke kontrollert ned i terrenget og til slutt havne i grunnvannet.

Har du behov for en slik systemløsning? Q-Bic Eneboligpakker leveres i fire forskjellige størrelser, og med vår enkle kalkulator kan du finne ut hvilken pakke som passer til din tomt. Du må gjerne også ta kontakt med oss for å finne ut hvilken størrelse du trenger til din eiendom, eller om du har noen spørsmål.

Er du rørlegger, lærling, konsulent eller lignende? Vil du bli sertifisert montør av eneboligpakker? Wavin holder jevnlig kurs som kan bidra til å utvide arbeidsfeltet ditt og få kompetansen ned på papir. Ta kontakt med oss for å vite mer om våre kurs.