Gode grunner til å velge vannrør av PE-RC-materiale

Vannrør har utviklet seg gjennom århundrer. I dag kan du få vannrør som både er fleksible og robuste – dersom du velger PE-RC-vannrør.

Lista over hvordan det perfekte vannrøret skal være har blitt lang. Entreprenører ser etter materialer som både er formbare og motstandsdyktige, holdbare og uten helseskadelige stoffer. Det finnes ulike materialer man kan velge mellom når vannrør og vannledninger skal legges. Så hvorfor bør du gå for PE-RC-materialet?

Fra giftig bly til ren og sikker plast

Vannrør og vannledninger innoverte i sin tid transporten av rent vann til husstander. I gamle dager ble det benyttet ulike typer materialer, som senere viste seg å være svært giftig og helseskadelig. Bly var faktisk det foretrukne materiale for vannledninger i mange århundrer, da det var lettformelig og enkelt å tilpasse ulike rørdimensjoner. Som alle nå vet er bly giftig. Problemene fra slike vannrør førte til høye forekomster av dødfødsler og andre helseproblemer.

I Norge brukte vi også treverk til å lage vannledninger, men dette materialet hadde svært kort levetid. I dag er det ønskelig at materialet man velger til vannrør og vannledninger skal ha lang holdbarhet, tåle trykk og ikke avgi helsefarlige stoffer. Nettopp derfor brukes ofte plastmaterialet polyetylen – også kjent som PE. 

Les også: Wavin RIB gjør oss til en komplett leverandør for VA-bransjen

 

Forbedring av PE-rør har gjort dem mer motstandsdyktige

PE-rør har mange fordeler. De er fleksible, samtidig som de har en relativt stor veggtykkelse. Materialet kan enkelt føye seg etter ulikt terreng, samtidig som det er svært solid. Dersom PE-rørene blir godt dimensjonerte, vil dette føre til mindre belastning på røret – noe som igjen vil medføre en økt levetid. De siste årene har også PE-materialet utviklet seg, og blitt mer motstandsdyktig mot sprekkdannelser. De kan nå leveres med betegnelsen RC, som står for resistance to break.

Dersom et PE-rør har betegnelsen RC vil du være sikret et mer robust vann-rør. I dag har faktisk flere kommuner begynt å kreve at PE-materialer også må ha betegnelsen RC eller RC+.  Les også: En bærekraftig fremtid med Wavin

 

Wavin utvider rør-sortimentet for å møte sine kunders behov og ønsker

Wavin ønsker nå å kunne tilby et enda større spekter innen vårt rør-sortiment. Nettopp derfor har vi begynt å produsere rør med et materiale som har fått økt fokus i markedet. I dag ser vi at mange ønsker seg rør i PE-RC+, og da er det naturlig at vi kommer på banen for å møte etterspørsel og ønske hos våre kunder. For entreprenører i vann og avløp vil dette komme som en god nyhet fra Wavin. I kommunale prosjekter vil det spesielt være mye å hente ved å velge vannrør i PE-RC. Wavin er godt kjent med PE-materialer i rør, og RC+ når det kommer til rør med PP-kappe. I dag kan vi tilby våre kunder et mer utvidet rørsortiment, også når det kommer til trykkrør. Vi kan også tilby PE-RC trykkrør uten PP-kappe. Interessert i våre PE-RC-vannrør? Ta kontakt med oss for mer informasjon!