Vellykket blåseseminar i Frankrike

Kunnskap om kvalitet, blåsing og samarbeid

Behovet for kunnskap om blåsing av fiberrør er stort i et marked der kravet til kvalitet på bredbåndsnett og fiberanlegg er høyt. I samarbeid med Nexans Norway og Ensto Nor, inviterte derfor Norsk Wavin nylig montører, prosjektledere, anleggsledere og andre faglig interesserte til fagseminar i blåseteknikk.

Mange og viktige faktorer

Det er flere viktige faktorer som påvirker og medvirker til at bredbåndsnett og fiberanlegg, enten blir godt eller dårlig. For å belyse dette, samlet tre av bransjens viktigste aktører på produsent- og leverandørsiden Nexans Norway, Ensto Nor og Norsk Wavin seg om å avvikle et seminar i blåseteknikk hos Wavin Novotech i Frankrike. Seminaret tok for seg teori, teknikk og utstyr, samt praktiske blåseøvelser.

Etter stor pågang ble det dessverre ikke plass til alle som ønsket å delta på blåseseminaret som ble avholdt hos Nexans på Langhus i 2012. Det ble derfor bestemt å legge årets seminar til Wavins fabrikk i Frankrike. Seminaret ble avholdt 1-3 april 2014, og firmaer fra nord til sør i Norge fikk noen lærerike dager der fokuset var: Hvordan oppnå optimale blåseresultater, fiberkabel og blåseteknikk.

De totalt 35 deltagerne ble i første del fordelt på 3 workshops der det var duket for normer, krav og standarder. Her hadde deltagerne tid til å stille spørsmål og dele erfaringer både hva gjelder problemer og måter å utføre installasjoner på.

Andre halvdel foregikk på Wavins IEC 60794-5-10normerte testbane for blåselengder på ulike kabeltyper hvor Norsk Wavin kvalitetssikrer alle Novotech-produktene sine. Der ble det gjennomført subkanalisering av Wavin Novospeed 3x10 mm i et 1x32mm optorør. Dette er typisk eksempel på hva man gjør hjemme i Norge der E-verksbransjen og fiberbransjen i mange år har lagt ned optorør med dimensjon for fortidens fiberkabler.  I dag produserer Nexans fiberkabler som er mange ganger mindre i størrelse og derfor er eksisterende optorør større enn dagens behov. Det er normalt å blåse inn mindre rørpakker inn i eksisterende rør, slik at man også får utnyttet kapasiteten og ikke minst økt fibermengden, noe det stadig er behov for. I tillegg til demonstrasjon av subrørinnblåsningen ble det også demonstrert blåsing av Nexans Microkabel som er en utmerket kabel for blåsing i fiberrør. Nexans hadde også et godt innlegg der man fokuserte på glassfiber og kabeltyper i ulike varianter.

Vi var flere fra Sønnico som deltok, og vi hadde også med oss tre underentreprenører. Selv om jeg er godt kjent med produktene fra før, var jeg interessert i å se på fremstilling og bruk og det er alltid bra å lære enda mer om blåsteknikk. Det er også ikke bare hyggelig, men også nyttig å treffe folk man kun har snakket med på telefonen ansikt til ansikt. Man får hilst på hverandre og utvekslet erfaringer.
Gard Solheim , nasjonal prosjektleder i Sønnico Tele AS

Dele erfaringer

Petter Kirkeby Gardstad fra Eidsiva, deltok også på seminaret. Han mener det var nyttig på flere måter. For Eidsiva er kvaliteten på det de graver ned veldig viktig, og han satte pris på å se på selve produksjonen av rør, samt å dele erfaringer med gamle og nye bekjentskaper.

Jeg satte også stor pris på foredragene fra Wavin, Nexans Norway og Ensto Nor.
Petter Kirkeby , Gardstad fra Eidsiva

Ensto fokuserte på blåsemaskinen og hva som skal til for å redusere problemene man kan støte på underveis, som riktig trykk fra kompressor, rikelig mengde smøremiddel og nøyaktighet ved utførelsen. Her hadde deltagerne mange påstander og erfaringer, noe som mange satte stor pris på å få opplyst. Alt fra hvordan man i praksis bør utføre det, hvilke hjelpemidler og når skal man sette på trykkluften i tillegg til matebåndet på blåsemaskinen.

I praktfull sol fra blå himmel var alle deltagere veldig fornøyd og ble så videre med på omvisning inne i produksjonshallen. For det gir selvsagt mening å se hvordan produktene blir produsert og hva grunnen er til at produktene koster det de koster.

Morgan Karlsson, som er avdelingsleder hos Veflen Entreprenør, har lang erfaring med Wavins rørsystemer, og satte stor pris på det faglige påfyllet han fikk på blåseseminaret.

Det er viktig å holde seg oppdatert på det siste innen rør, kabler og annet utstyr. Jeg visste mye fra før, men lærte også mye nytt. Som ekstrabonus kom det sosiale. Det å treffe bransjefolk, og stifte nye bekjentskaper var vel verdt turen.
Morgan Karlsson , avdelingsleder hos Veflen Entreprenør

Kvalitetssikring

Å få forståelse for hva som ligger bak kvalitetssikring i alle produksjonsledd der operatørene garanterer produktet klart for neste reise, er viktig. Vi i Wavin vet at vi leverer kvalitet som har lang levetid, krav til ringstivhet, standard for trykktest og produkter som er enkle å installere. Derfor ønsker vi også å invitere flere brukere og eiere til å bli med på disse blåseseminarene vi arrangerer sammen med Nexans og Ensto. Da dette ikke blir det siste, forteller Heiko Heincken, distriktsleder El & Tele Region sør/vest hos Wavin.