Slik tilfredsstiller du lydkrav til avløpssystemet

Ingen liker støy – det er tross alt per definisjon uønsket lyd. For å tilfredsstille kravene til støyforurensning i oppholdsrom i boliger, sengerom på pleiehjem, sykehus, hotell og undervisningsrom, bør man derfor vurdere Asto fra Wavin. 

Støy og støykrav

Kravene til komfort i boliger i henhold til støy fra avløpsinstallasjoner er skjerpet. I henhold til NS-EN 8175 er kravet til støyforurensning i beboelsesrom maksimalt 32 dB(A). For støymåling ved vannmengde er tallet som brukes 2,0 liter i sekundet. Dette tilsvarer vannmengden som passerer gjennom røret ved en vanlig toalettskylling. 

Støyen fra avløp oppstår blant annet når vann og luft passerer hverandre og når avløpsvannet skifter retning. For å unngå økte kostnader ved supplerende lydisolering bør man velge plastrør fremfor rør i støpejern. Sammenligner man Wavins Asto-rør med rør i støpejern vil fordelen gå til Wavin. Grunnen til dette er at Asto-systemet utstråler en høyere frekvens, og dette frekvensnivået gir best demping i byggematerialer. Da får man lavere støynivå i naborommet. 

Astosystemet har unike støydempende egenskaper

Asto-rørene fra Wavin består av tre lag som alle gjør at røret er blant de aller beste på markedet. Lagene består av ytterst et tynt PP lag som er lett å holde rent, i midten et tykt lyddempende lag i astolan og innerst et tynt PP lag som er kjemikalieresistent. Dette gir mindre enn 10 desibel konstruksjonsbåren støy og 48 desibel luftbåren støy ved støymåling ved vannmengde 2,0 liter i sekundet. Testene er utført på Fraunhofer-instituttet i Stuttgart.

I bygg der det stilles høye krav til lavt støynivå er Asto særs velegnet, grunnet gode støydempende egenskaper. Rørene er også korrosjonsfrie, har høy ringstivhet og stor formstabilitet.

Et annet argument for å velge disse rørne er den lave vekten. De er enkle å jobbe med under krevende arbeidsforhold. Kombinert med det geniale muffesystemet sikrer man hurtig montering og tette skjøter. 

Hvordan bekjempe støyen

For å utnytte Asto-rørenes lyddempende egenskaper optimalt, kan man gjennomføre flere tiltak for å redusere lydutstrålingen. 

Reduser vannstrømmen hvis det er mulig
Reduser vannets hastighet så mye som mulig
Bruk små retningsendringer
Bruk alltid rørfester som har gummi-innlegg
Monter rørfestene på den tyngste veggen, der det er vanskeligst å skape svingninger
Følg vår anvisning for klammeravstand
Unngå å lage en fast forbindelse mellom rør og gulvkonstruksjon dersom det er mulig
Unngå at røret ligger inntil andre konstruksjoner, som bjelkelag og andre rør

For flere gode råd og tips anbefaler vi å laste ned «Lydreduksjon – Fraunhofer-test» og «Teknisk dokumentasjon: Lyd og Wavin Asto» 

Spør Wavin om råd

Lyd og lydisolering er et sammensatt tema. For å få kontroll på lyden i avløpsprosjektet er det mange faktorer du må ha oversikt over. Dersom du er usikker på om støyen er dempet tilstrekkelig, kan du kontakte teknisk kundestøtte for å få råd og veiledning. 
 


Del denne siden


X
Dette nettstededet bruker Cookies (informasjonskapsler)
Jeg aksepterer