Pasakojimas apie miestą, kuriame tinkamai tvarkomi lietaus vandenys

Sakoma, kad priešingybės traukia viena kitą. Naujas tvarus miesto projektas, toks kaip Volfsburgo šiaurės Vokietijoje, yra geriausias įrodymas to, kad susiliejantys estetikos ir funkcionalumo pasauliai sukuria sinergiją, kuriai formą suteikia žmogaus patirtis. Funkcinės koncepcijos gali įkvėpti dideliam projektui ir padėti mums suprasti, kaip architektūra padeda tenkinti kasdienio gyvenimo poreikius. Panašūs procesai vyksta lietaus vandens tvarkymo srityje. Gausių kritulių sukeliami potvyniai Europos miestuose yra vienas iš klausimų, kuris dar negreitai bus išspręstas. Todėl viso žemyno miestai ieško būdų, kaip sušvelninti šią problemą nekenkiant gamtai, grožiui ir tvarumui. Volfsburgo projektas – tai veiksmų seka, kurioje pagrindinis vaidmuo sumažinant atotrūkį tarp grožio ir funkcionalumo atiteko būtent bendrovei „Wavin“.

Idealus estetikos ir funkcionalumo derinys

Šiaurės Vokietijos Volfsburgo mieste buvo pertvarkyta didžiulė Hellwinkel kvartalo teritorija. Pagal tvaraus miesto vystymosi idėją skatinamos tarpusavyje sujungtos žaliosios zonos, multimodalinio transporto sistema ir daugiafunkciai pastatai (gyvenamieji ir komerciniai). Visa tai turi būti suprojektuota taip, kad užtikrintų ir estetinę, ir funkcinę aplinką gyventojams bei verslininkams, kurie joje gyvens ir ja naudosis. Būtent tai buvo nuspręsta padaryti Volfsburgo Hellwinkel kvartale, esančiame netoli Autostadt automobilių miestelio. Kaip ir bet kurio kito projekto atveju iškilo nemažai iššūkių. Vienas iš esminių klausimų buvo miesto apsauga nuo potvynių daromos žalos. Kasmet liūtys yra dažnesnės ir intensyvesnės. Apsisaugojimas nuo potvynių tapo ypač svarbiu klausimu ne tik Europos, bet ir viso pasaulio miestams. Volfsburgui reikėjo plano, užtikrinančio atsparumą potvyniams, bet nekenkiančio jo estetiniam ir aplinkosauginiam vientisumui.

„Architektūroje grynąja jos forma smulkiausia detalė turi būti prasminga arba pritaikyta tam tikram tikslui.“
Augustas V. N. Puginas

Svajonių komanda


Nuodugniai apsvarsčius galimus variantus, buvo sudarytas profesionalų konsorciumas, į kurį įėjo miesto valdininkai, planuotojai, architektai, inžinieriai, montuotojai ir lietaus vandens tvarkymo sprendimus teikianti įmonė. Bendras jų tikslas buvo rengti darnius, bendruomenei palankius sprendimus, kuriais būtų apsaugoti istoriniai, kultūriniai ir gamtiniai ištekliai. „Wavin“ didžiuojasi tuo, kad buvo šio dinamiško aljanso ir tokio masto projekto dalis. Projektas apėmė 11 ha plotą ir maždaug 750 gyvenamųjų patalpų. Remiantis SMAQ miesto planuotojų ir architektų prielaidomis, „būstų plėtros projektas yra grindžiamas dviem ribinėmis sąlygomis: pirma, pietuose yra vaizdingas ir įspūdingas miško pakraštys, ir, antra, šiam regionui yra būdingas įvairių tipų gyvenviečių mišinys. Buvo pasiūlyta tankiai užstatyta, terasinė „ekologiška gyvenamoji erdvė“, apimanti skirtingus būsto tipus (taigi ir skirtingus jų naudotojus), įvairias viešąsias ir kaimynines erdves skirtinguose aukščiuose, taip pat ritmingą pastatų bei augalijos derinį.

Hellwinkel kvartalas. Iššūkis – lietaus vandens tvarkymas


Šio miesto projekto tikslas buvo užtikrinti beveik visišką savarankiškumą kalbant apie energiją, lietaus vandens tvarkymą bei infrastruktūrą, o tuo pačiu ir tvarią plėtrą. Dėl gausių kritulių šis kvartalas būdavo apsemtas, o aukštas požeminio vandens lygis kėlė rimtų problemų, nes nebuvo tinkamo sprendimo lietaus vandens tvarkymo srityje. Wiesenterrasse (Wiesen terasa) yra centrinis šio kvartalo lietaus nuotekų tvarkymo taškas, susidedantis iš viršutinės ir apatinės dalies ir suprojektuotas kaip žalioji zona su pasivaikščiojimo tako laiptais per visą teritoriją. Žemiau šios žaliosios zonos turėtų būti didelės talpyklos, į kurias gausių kritulių atveju patektų vanduo. Todėl šiai teritorijai buvo reikalingas lankstus lietaus vandens tvarkymo sprendimas, pagal kurį būtų efektyviai inkorporuotas specialus laiptų dizainas ir mažiau išsiskirtų kanalizacijos šulinių dangčiai.

Wiesenterrasse. Sprendimas dėl lietaus vandens tvarkymo

Buvo nuspręsta, kad lietaus vanduo turėtų būti kaupiamas po gražiai sutvarkyta daugiafunkce žaliąja zona. „Wavin“ parengta tvari lietaus vandens tvarkymo koncepcija buvo pagrįsta trimis veiksniais:
vandens garavimu per želdynus;

sumažintu paviršiniu nuotėkiu, dėl žaliųjų plotų;

nematomu vandens surinkimu po žeme naudojant kaupimo rezervuarą iš „Q-Bic Plus“ blokų, kad vanduo galėtų patekti į rezervuarą iš viršaus, bet nesiskverbtų į žemę. Vietoj to vanduo per srauto reguliatorius ir šulinius būtų nukreiptas į Volfsburgo miesto kanalizaciją.

Įgyvendinant šį sprendimą buvo panaudotos vandens kaupimo-infiltravimo blokai „Wavin Q-Bic Plus“ (kaip kaupimo rezervuaras) ir „Wavin X-Stream“ (lietaus vandens nuvedimui) vamzdžiai. Pirmojo vandens kaupimo rezervuaro įrengimas buvo baigtas 2016 m. rugpjūčio–rugsėjo mėn. 1500 „Q-Bic Plus“ blokų buvo sumontuota per 5 dienas! Kaip pavyko tai padaryti? Blokas „Q-Bic Plus“ yra lengvas ir paprastai montuojamas – elementai įtvirtinami savo vietoje juos lengvai paspaudus. Dėl specialių laikiklių nereikia jokių spaustukų ar jungiamųjų vamzdžių. Projektas buvo pradėtas 2015 m. 3-ajame ketvirtyje ir užbaigtas pagal planą 2018 m.

Vieta, kurioje buvo sumontuoti „Wavin Q-Bic Plus“ blokai.

Volfsburgo projektu buvo įrodyta, kad miestas gali tapti tvarus ir atsparus potvyniams, nekenkiant jo grožiui bei žavesiui. Svarbiausia yra tai, kad Hellwinkel kvartalo gyventojai gali patogiai ilsėtis žinodami, kad yra apsaugoti nuo potvynių ir bet kokio galimo pavojaus, kylančio dėl gausesnių kritulių.