Der er plads til både cykelstativer og træer med Wavins TreeTank®-system

Træer spiller en vigtig rolle, både i forhold til vores klima og i forhold til at rense luften for forurenende partikler og bidrage til sundhed og trivsel. Men i storbyer som København er det ikke altid lige let at være et træ, når man skal slås med asfalterede veje, fortove og cykelstier.

Projektleder Henrik Sølbeck Schmidt stod overfor nogle vigtige beslutninger, da han arbejdede på Barslunds projekt på Svendborggade, Østerbro. Det nye Østre Gasværk Kvarter havde brug for rigeligt med parkeringspladser, fortove og cykelstativer – og hvad med træerne? Det var ikke let at få det hele til at gå op, men der er flere grunde til, at træer er vigtige – ikke mindst i forhold til klima og luftkvalitet i byen. Og så pynter træer altid. De grønne oaser skaber liv i ethvert miljø og øger borgernes velbefindende.

Problemet var, at træer har brug for godt med plads for at vokse optimalt. Udover det er det ofte mere krævende at bygge i storbyer, fordi træernes rødder har det med at søge opad – og asfalt og fliser er ofte i vejen for det vand, træer har brug for.

Ofte vil man være nødt til at sænke kabler for at få plads til træer, men ved at bruge TreeTanks® i forskellige størrelser og dimensioner var det muligt for os at plante træerne hen over kablerne og stadig give træerne den plads, de har brug for.
Henrik Sølbeck Schmidt , Projektleder hos Barslund 

Løsningen var Wavins TreeTank®-system

Hvad gjorde Henrik så? Efter at have samarbejdet med Wavin lykkedes det Barslund at finde en løsning med Wavins TreeTank®-system, der kunne understøtte både træernes behov for optimale vækstbetingelser og belægningen. Rodcellesystemet medvirker til, at træet kan udvikle sig frit – selv med byenes fortove og asfalterede overflader – uden at træerne skubber deres rødder op gennem fortovene og vejene og dermed ødelægger befæstede arealer.

Wavins TreeTank®-system bygger på de velkendte Wavin Q-Bic Plus regnvandskassetter, så løsningen gav også mulighed for at trække et drænsystem under tankene og lade de eksisterende elkabler blive liggende.

”Ofte vil man være nødt til at sænke kabler for at få plads til træer, men ved at bruge TreeTanks® i forskellige størrelser og dimensioner var det muligt for os at plante træerne hen over kablerne og stadig give træerne den plads, de har brug for,” fortæller Henrik.

Første gang TreeTank®-systemet er brugt i Københavns Kommune

Det er første gang, at Wavins TreeTank®-system er blevet godkendt til brug af Københavns Kommune.

”I starten havde vi lidt problemer med nogle af vores TreeTanks®, fordi benene gav sig en smule, når man fyldte jord i og derefter skulle til at forbinde dem med hinanden. Men vi fandt en løsning, hvor vi lavede nogle installationsrammer, vi kunne lægge på. Dermed fik vi mulighed for at flytte på vores TreeTanks®, præcis som vi havde behov for,” siger Henrik.

Wavins projektkonsulent, Miki Djinovic, er glad for at det lykkedes at finde en god løsning. 

”Den hurtige installation giver færre gener for trafikanter, fodgængere og borgere generelt da TreeTank® kan jordfyldes med en grab fremfor med håndkraft. Derudover får træerne også optimale betingelser for at kunne udvikle sig og forblive sunde træer. Når træerne plantes i vores TreeTank®, er der plads til, at de kan være i byerne uden at forstyrre veje, cykelstier, og fortove,” fortæller Miki.

”Den hurtige installation giver færre gener for trafikanter, fodgængere og borgere generelt da TreeTank® kan jordfyldes med en grab fremfor med håndkraft".
Miki Djinovic , Projektkonsulent i Wavin

Godt samarbejde ligger bag godt resultat

Henrik er enig i at Wavins TreeTank®-system giver træerne optimal mulighed for at gro og leve godt, og når de gror under belægningen, får de den rigtige volumen.

”Vi har været lidt udfordret på rejsen, men jeg synes Wavin har gjort et godt stykke arbejde for at finde en god model, som er let at arbejde med,” siger Henrik.

Fakta om projektet

Lokation: Svendborggade, København Ø

Opgave: Etablering af rodcellesystem, Wavin TreeTank®

Antal kassetter: 720 stk.

Bygherre: Københavns Kommune

Entreprenør: Barslund A/S

Tidspunkt for etablering: Februar- Oktober 2021

 

Q-Bic Plus regnvandskassette

Materiale: PP (Polypropylen)

Tilslutninger: Ø160-500